Klondike

klondike

Normalde bloğumda film incelemeleri yayınlıyorum ama Klondike  üç bölümlük ve yaklaşık dört buçuk saatlik süresiyle benim gözümde iyi bir film yeri edindi. Sanırım bunda bölümleri arka arkaya izlememin de etkisi var 😀 Klondike, 2014 yılında Discovery Channel tarafından çekilmiş. Aynı zamanda History Channel’da da yayınlanmış. Benim kendisinden haberim Western hayranı bir arkadaşım tarafından oldu iyi ki de oldu.

discovery_klondike_a_l

Dizi gerçek olaylardan uyarlama olup 1897 yılındaki Klondike bölgesindeki “Altına Hücum” dönemini anlatıyor. Jack London kitaplarını okuyanlar ya da Western filmlerine az biraz aşina olanlar bu ismi çok kez duymuşlardır. Jack London’un kendisi de 1 yıla yakın bu bölgede yaşamış ve bir çok kitabına ilhamı buradan almıştır. Konu itibariyle durağan gibi geliyor olabilir ama karakter gelişimleri ve ilişkileri diziyi sürükleyici bir hale sokuyor. O kadar sürükleyici ki konusu ilginizi çekerse üç bölümü arka arkaya izleyeceğinize eminim.

Dizi iki kafadar Bill Haskell (Richard Madden) ve Byron Epstein (Augustus Prew) yaşadıkları kenti terkedip maceraya atılmaları ve yollarının Klondike’a düşmesiyle başlıyor. Tabi gazetelerdeki altın haberleri de ikiliyi bu maceraya sürüklüyor. Ama bu macera düşündükleri kadar tozpembe olmayacaktır. Çünkü gittikleri yerde ne kanun ne de medeniyet vardır. İşte klasik Western teması 😀

klondike

Oyuncu kadrosuna biraz değinmeden edemeyeceğim. Çünkü Tim Roth gibi bir usta isim bulunuyor. Genelde kötü karakterlere can veren Roth burada da Kont lakaplı bir emlak zengini harika canlandırıyor. Esas kız Belinda rolündeki Abbie Cornish’i de beğendim diyebilirim. Robb Stark pardon Richard Madden ile uyumları başarılıydı. Ama Tim Roth oyunculuk anlamında farklı bir seviyede olduğunu bir kez daha göstermiş diyebilirim.

Klondike deyince Alaska aklınıza gelmiştir. Alaska deyince de doğa güzellikleri ve manzara geliyor haliyle. Görüntü yönetmeni çok iyi iş çıkarmış özellikle giriş sekansındaki dağ çekimleri muazzamdı. Çoğu yerde durdurup uzunca baktım. Discovery Channel masraftan hiç kaçınmamış, hakkını vermiş sonuna kadar.

klondike28x

Son olarak müzikler üzerine bir iki kelime edeyim. Giriş müziği başarılıydı. Üç bölümde de ilerletmeden kendini dinletti. Bölüm içindeki müzikler de hoştu. Özellikle saloon kısımları western ambiyansını sonuna kadar hissettirdi.

Uzun lafın kısası Klondike tam da bu mevsimde izlenesi bir dizi. Fargo kadar olmasa da kışı ve soğuğu sonuna kadar hissettirecektir 😀 Hele biraz da Western ve dönem dizisi merağınız varsa bir oturuşta izleyeceksiniz. İyi haftasonları dilerim. Hoşça kalın.

8.5/10

 

Yorum bırakın